søndag den 23. juli 2017

Predstavenie zvaný US Open. Bavil, hoci utrpel pár rán

Srbský artista Novak Djokovič zdvihol nad hlavu trofej a pršali na neho farebné konfety. Navrchu čierne nebo, za ním les amerických vlajok. Vostro LED nasvietenie na najväčšom kurte sveta to bola podívaná, z ktorej až zrak prechádzal.

Finále predkladané divákom ako "Stret titanov" korunovalo 135. ročník US Open. Väčšinu publika sklamal výsledok, priala veterána Federerovi. Napriek tomu uznanlivo zatlieskala Djokovičovi (vyhral 6: 4, 5: 7, 6: 4, 6: 4), svetovej jednotke, ktorá tento rok ovládla tiež Australian Open a Wimbledon.

Skončila najnavštevovanejšie každoročné športové podujatia na svete. Privítala opäť asi 700 tisíc divákov. Za lístky usporiadatelia utŕžili zhruba 100milionů dolárov (2,4 miliardy korún).Keď mu sa pripísala príjmy za reklamy či televízne práva, pred dvoma rokmi (čo sú posledné prístupné dáta) tržby vystúpili na 253 miliónov dolárov (šesť miliárd korún).

Tento rok má byť suma vyššia, pretože pribudli ďalšie štedrí sponzori (Jacob 's Creek či Lavazza) a do platnosti vošla nová a výnosnejšie zmluva so stanicou ESPN. Kto zavítal na Flushing Meadows, stal sa svedkom ďalšie špičkové šou v americkom štýle s impozantnými kulisami New Yorku.

Čo spôsobil Serenina krach

v areáli v Corona Parku to žilo u barov, v obchodoch so suvenírmi aj u fontány na námestí pred Ashe Stadium.Do luxusných lóží sa hrnuli nóbl hostia Justin Timberlake, Tiger Woods, Oprah Winfrey, Sean Connery, Hugh Jackman, Kim Kardashian či Donald Trump.

"US Open sa stalo sviatkom a súčasťou newyorského roka. Víťazi sú tu slávni možno viac ako inde, "pov edal textár Michal Horáček (rozhovor TU), ktorý na turnaj vyráža každých pár rokov.

Na neďalekom Manhattane sa tenisová slávnosť pripomínala na každom rohu. Na obrie obrazovke na Times Square bežali priame prenosy.Z monštruóznych reklám hľadeli na davy prúdiace po uliciach Maria Šarapovová, Serena Williamsová, Viktoria Azarenková a Rafael Nadal.

Niektorí pritom spôsobili organizátorom i sponzorom sklamanie. Šarapovová sa odhlásil ešte pred štartom, Nadal vzápätí vypadol.

Serena Williamsová kráčajúca za kalendárny Grand Slam pritiahla pozornosť časti verejnosti, ktorá je inokedy k športu chladná. Kvôli nej sa vstupenky na ženské finále vypredali rýchlejšie ako na mužské, čo je vec úplne nevídaná a neslýchaná.

Jej štvrťfinále so sestrou Venus vzalo kdekoho za srdce.Po ňom sa cena lístka na sobotňajší bitku o titul na sekundárnom trhu vyšplhala na 1500 dolárov (36tisíc ko rún).

Po piatkovej senzačný porážke Williamsovej s Taliankou Vinciovú však strmhlav klesla pod 500 dolárov. Usporiadatelia o záverečnom víkendu museli oželieť domácej hviezdu aj očakávaný zlatý zápis do dejín. Ich predstavenie bol razom o niečo menej spektakulárne.

Ďalšie ranu uštedrilo turnaji dlho vzorné počasie. Koniec minulého týždňa poznamenal dážď. Zničil štvrtkový program a posunul tiež nedeľné finále. Za rok už sa niečo podobné neprihodí.Hlavný dvorec totiž v prípade potreby ochráni pred kvapkami nová zaťahovací strecha.

Investujeme 12 miliárd

Ako sa na baštu kapitalizmu pristane, Amerika do svojho majstrovstva hojne investuje, v aktuálnej etape vynaloží pol miliardy dolárov (12 miliárd korún). Prestavuje sa Grandstand, buduje sa nový Armstrongov štadión. Pribudnú priestory pre reštaurácie a obchody.

Tenisová asociácia USTA čaká, že návštevnosť vzrastie o ďalších 100tisíc. Kamery budú prenášať zápasy z viacerých kurtov, čím sa zdražie televízne práva. Zase vzrastie záujem sponzorov.Niet divu, že odmeny pre hráčov v septembri 2017 presiahnu 50 miliónov dolárov (1,2 miliardy korún).

Amerika si tradičný šport dám a gentlemanov pretvára k obrazu svojmu, čo sa treba milovníkom upätého Wimbledonu nepozdáva.

V porovnaní so zúfalo strnulým Roland Garros, ktorého rozvoj spočíva len v (utopických) plánoch, je rozmach US Open ohromujúci.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar